Om man av någon anledning inte kan eller vill få anställning, kan man alltid starta ett eget företag. Om man sköter sina kort rätt kan man med ett eget företag tjäna lika mycket som eller mer än man gjorde som anställd – men man ska inte inbilla sig att det inte kräver hårt arbete. Många egenföretagare arbetar betydligt fler timmar i veckan än anställda.

Som egenföretagare har man dock tillfredsställelsen att alla pengar man tjänar (förutom de som går till skatt) går till en själv. Man tjänar med andra ord inte pengar åt någon annan, utan bara åt sig själv och sin familj.

Om det känns som att du skulle må bra av att bli egenföretagare, och vill starta ett eget företag, börjar processen (efter att du har en affärsidé för ditt företag, så klart) med att välja företagsform. De vanligaste företagsformerna är enskild näringsverksamhet och aktiebolag. För att starta en enskild näringsverksamhet behövs egentligen inget mer än att du registrerar dig för F-skatt hos Skatteverket – sedan kan du börja fakturera kunder som företagare. När man driver enskild näringsverksamhet är dock företaget inte en egen juridisk person – istället är du och företaget densamma. Företagets ekonomi är därför inte skild från din egen ekonomi, och företagets skulder blir också dina skulder.write-593333_960_720

På det sättet skiljer sig ett aktiebolag från en enskild näringsverksamhet. Ett aktiebolag blir nämligen en egen juridisk person, och du som ägare blir inte personligen ansvarig för att betala företagets skulder. För att bilda ett aktiebolag behöver du dock ett aktiekapital om minst 50 000 kronor. Det krävs med andra ord mer planering och större besparingar för att starta ett aktiebolag.

Oavsett om man bildar ett aktiebolag eller en enskild näringsverksamhet kommer man dock att behöva en viss ekonomisk buffert för att komma igång med företaget. Initiala utgifter är till exempel att skapa en hemsida, att köpa in kontorsmaterial eller ett lager om man driver butik liksom att marknadsföra sig. Om du nyss har startat en verksamhet, och märker att du behöver mer pengar initialt för att komma igång, kan du lösa det med ett snabblån. Du bör dock se till att betala tillbaka lånet snabbt, eftersom räntan för dessa lån är mycket hög.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *