Som anställd hamnar man med jämna mellanrum i den situationen att man ska förhandla om sin lön – antingen som nyanställd vid ett nytt jobb eller inför en löneförhöjning vid sitt gamla jobb. I båda fallen gäller dock vissa gemensamma nämnare, som kan bidra till att öka ens chanser att få den lön man vill ha.
Det första man bör göra inför ett lönesamtal är att göra efterforskningar kring lönesituationen i ens egen bransch. Hur mycket får någon i ens egen position i lön, i genomsnitt? Detta kan man dels ta reda på genom att söka efter lönestatistik, dels genom att helt enkelt fråga vänner och bekanta i ens egen ålder och bransch hur mycket de tjänar. Målet med lönesamtalet bör självklart vara att nå en lön som ligger på genomsnittet eller högre.
Man ska dock inte bara utgå från vad andra tjänar, utan också ifrån sig själv och sin egen erfarenhet och utbildning. Om man till exempel har en längre utbildning än sina kolleger i samma ålder, har man en högre kompetens som kan användas som förhandlingsargument för en högre lön. Förutom ens grundläggande kompetens är det dock även viktigt att man poängterar för arbetsgivaren vad man faktiskt har åstadkommit för företaget, till exempel om man har lett ett projekt med framgång, tagit extra ansvar eller på annat sätt visat framfötterna. Vid en nyanställning kan man peka ut något man gjort vid sin förra arbetsplats, och förklara hur man kommer att använda det för att gagna den nya arbetsgivaren.
Slutligen är det, som vid alla förhandlingar, viktigt att behålla lugnet och framstå som självsäker. Det räcker långt!
Om man känner att man behöver en högre lön för att klara vardagsekonomin, kan det dock vara bra att se över vart ens utgifter går, snarare än att bara fokusera på att få en högre inkomst. Om man till exempel har flera små, dyra lån kan det vara en bra idé att kontakta Zensum, som är en privat lånerådgivare. Zensum kan hjälpa till med att omförhandla dina lån till bättre villkor, vilket leder till lägre månadskostnader. Då kan man se eventuella löneförhöjningar som en bonus, snarare än en nödvändighet.