Allt fler värderar flexibilitet före stabilitet när det kommer till arbete. Att själv kunna bestämma var, när och hur du ska arbeta ger en frihet som är svår att uppnå på ett annat sätt. I takt med den ständigt växande digitaliseringen har allt fler så kallade gigjobb dykt upp. Även frilansjobb är en form av jobb utan anställning. Gemensamt för de båda arbetsformerna är att du kan tjäna pengar utan att starta företag. Här kan du läsa mer om hur det går till.
Fakturera utan företag
De flesta tror att det endast är möjligt för företag att skicka fakturor, men tack vare smarta tjänster som Frilans Finans är det möjligt att fakturera som privatperson. Det är mycket enkelt och smidigt. Om du har ett uppdrag och vill kunna ta betalt för det, men inte vill starta ett bolag. När du utfört uppdraget skapar du en faktura hos Frilans Finans som tar hand om all administration. Oftast får du din lön utbetalad och skattad redan innan kunden har betalat fakturan. Med över 70 000 användare är det Sveriges ledande egenanställningsföretag. Det går att fakturera både företags- och privatkunder och det finns inga fasta eller dolda avgifter. Kostnaden är 6 % av fakturabeloppet och det dras direkt på varje faktura. Ett grundläggande försäkringsskydd ingår och du får även personlig service via Frilans Finans rådgivningsteam. Det är ett mycket smart och användbart sätt för personer att tjäna pengar för tillfälliga jobb. Coronapandemin har slagit till hårt på arbetsmarknaden och många har blivit av med sina jobb. Under 2020 hade Sverige högst antal arbetslösa sedan 1997. Med hjälp av Frilans Finans är det lättare att ta betalt för frilansjobb eller tillfälliga uppdrag för att dryga ut kassan mellan jobb.
Gigjobb
Gigjobb är en flyktig anställningsform som blir allt vanligare. Det går ut på att ta sig an ett uppdrag, ett så kallat ”gig”, för dagen eller under en bestämd tid. Det är ett samlingsnamn för korta och tillfälliga uppdrag. Ofta sker det via en app eller hemsida och kan exempelvis handla om cykelbud eller matleverans. De vanligaste branscherna är IT, digital kompetens och media, men alltfler branscher börjar anställa gigjobbare. I Sverige har 28 procent av den arbetsföra befolkningen någon form av gigjobb. I takt med att arbetsmarknaden blir mer flexibel spås denna siffra att öka. Det finns både fördelar och nackdelar med den här typen av jobb. Det ger frihet, variation och flexibilitet. Samtidigt innebär det sämre ekonomisk ersättning och säkerhet.
Frilans
Om du är frilansare kan du välja att starta ett företag eller fakturera utan företag. Vad som passar just dig beror på din arbetssituation, exempelvis hur ofta och regelbundet du fakturerar. Om du vill prova på hur det är att frilansa eller om du vill fakturera sporadiskt är det bäst att använda tjänster som Frilans Finans. Att driva eget bolag kräver mer ansvar och tid. Det gäller att väga fördelar mot nackdelar innan du bestämmer dig för att starta ett bolag. Det bästa är om du redan har en eller flera etablerade kunder.