Även om många söker efter sätt att tjäna snabba pengar på ett enkelt sätt är en stabil inkomst självklart det som ger de största möjligheterna för att kunna göra det man vill i livet. Har man inget jobb, eller vill söka ett nytt, börjar det ofta med ett CV och personligt brev. Detta tycker många är väldigt svårt att skriva. I den här artikeln får du några grundläggande tips och resonemang om hur du kan skriva.

Grundarbete

Även om också själva CV:t kan variera beroende på vilket specifikt jobb duBriefcase and CV. Interview, career, Recruiting concept. Can be used for topics like business, management, recruitment. söker brukar det vara bra att ha en grund. Se till att lista dina tidigare tjänster, utbildning, språkkunskaper och övriga meriter (som till exempel kunskap om vissa dataprogram och ideellt arbete) på ett överskådligt sätt. Vid varje punkt i listan kan du också skriva en mening eller en kort lista över dina huvudsakliga arbetsuppgifter och ansvarsområden. Vad du betonar vid varje punkt kan variera beroende på jobbet du söker, men det är alltid bra att ha ett grundläggande CV där du skriver det mesta. Sedan kan du ta bort eller lägga till information för ett visst jobb. Det gör absolut ingenting om CV:t är några sidor långt, så länge det är överskådligt. Det personliga brevet ska dock generellt absolut inte vara längre än en A4-sida.

Att söka ett specifikt jobb

Ett av de allra vanligaste misstagen många gör i jobbsökarsammanhang är att ha ett enda CV och personligt brev som de skickar till alla, oberoende av vilket jobb de söker. För att inte din ansökan ska bli bortsorterad är det av största relevans att du har koll på vilket jobb du söker. Läs annonsen noga och se till att betona dina egenskaper och färdigheter som stämmer överens med vad som söks i annonsen. Tänk på att vem som helst kan beskriva sig själv som effektiv, initiativtagande och ansvarsfull – exemplifiera med dina erfarenheter! Även om det gäller till exempel erfarenheter från ideellt arbete.

I många ordbehandlingsprogram kan man använda sig av mallar både för CV och personligt brev. Ta gärna hjälp av dem för att få struktur när du gör din ansökan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *