När man handlar på rea möts man ofta av meddelanden som ”köp två – tjäna X kronor”. Detta är ett meddelande som man bör ta med en nypa salt, då man ju faktiskt aldrig kan tjäna pengar genom att köpa något – man spenderar alltid pengar när man konsumerar. Medan ”tjäna pengar” och ”spara pengar” alltså inte är så synonymt som många försäljare vill få oss att tro, ligger det en viss sanning i att pengar som man inte spenderar, alltså som man sparar, är pengar som finns kvar på bankkontot, och som därför kan användas till annat och (om inget annat) kan dra ihop lite ränta.

Vilka är då de bästa sätten för att spara pengar, samtidigt som man konsumerar? Att handla på rea, som nämndes ovan, är onekligen ett sätt. Det gäller särskilt om man har tänkt köpa något dyrt, till exempel elektronik eller märkeskläder. Detta eftersom den procent som en vara är nedsatt innebär en större summa pengar som kan sparas ju dyrare varan är. Du kan köpa märkeskläder på rea på Outletsverige.se, där det för tillfället pågår en Gant-rea. Om man har föresatt sig att spara pengar ska man dock akta sig för att handla på rea endast för att det är rea. Istället bör man först bestämma sig för vad man behöver eller har tänkt köpa, och sedan hålla utkik efter reor och passa på att handla när det är rea på just den varan.1280px-Erikshjälpen_Lund

Ett annat sätt att komma undan billigare och spara stora summor pengar, samtidigt som man gör en god gärning för andra människor och för miljön, är att handla på second hand. Priserna i second hand-butiker är ofta en tiondel av en varas nypris, om ens det. När man handlar second hand ger man dessutom en vara som annars hade kastats ett nytt liv – det betyder att man inte bidrar till den produktion och konsumtion som gör slut på jordens resurser. Intäkterna från många second hand-butiker går också till ett välgörande ändamål.

Större delen av mångas löner går dock inte till kläder och elektronik, utan till mat. När det gäller matinköp finns det många saker man kan göra för att hålla nere sina kostnader. Bara ett fåtal av dem är att planera sina inköp (så att man inte köper onödiga saker), att handla på en stormarknad snarare än en närbutik (eftersom priserna är högre i närbutiker) och att äta rester, så att man inte kastar mat i onödan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *