De flesta av oss har sedan vi var barn haft ett antal drömjobb vi funderat på. Genom åren kan visionen ha ändrats i takt med att våra intressen växlat. Vårt val efter grundskolan i form av jobb inom ett specifikt område eller valet av gymnasieutbildning, kanske inte stämmer överens med den bransch där drömjobbet finns. Målet kan för många kännas ouppnåeligt och vägen dit kan kännas alltför lång utifrån var du står idag. Det behöver inte vara så och det finns en hel del tips som kan hjälpa dig på vägen.

Få in en fot i rätt bransch

expertens tips för att få drömjobbet är att skaffa kontakter i rätt bransch. Med ett stort kontaktnät har du större möjligheter till att bli sedd för dina talanger och egenskaper, få bra referenser och snabbare få nys om när ett jobb är på gång. Genom att få in en fot i rätt bransch har du möjligheter att ta dig uppåt i karriären fram till din vision. Vill du bli chef inom en speciell marknad kan du starta som receptionist, administratör eller assistent inom samma område. Genom bra kontakter med kollegor och chefer kan du få fina tips på vad du behöver lära dig och får större chanser till att få testa på och visa upp vad du kan.

Förändra din syn på drömjobbet

En del jobb kräver en lång och dyr utbildning eller så behövs vissa förutsättningar, exempelvis en bra syn om du vill bli pilot. I de fall där du har konstaterat att din vision är orealistisk finns det goda möjligheter att förändra din syn på ditt drömjobb och att hitta ett annat yrke som kan komma så nära målet som möjligt. Skriv en lista över vad det är som lockar med din dröm och fundera över vilka liknande arbeten som skulle kunna uppfylla dina önskningar. Är din vision att bli läkare för att du vill hjälpa sjuka kan ett alternativ vara att bli arbetsterapeut eller sjukgymnast.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *