Om du vill börja jobba självständigt eller skaffa en sidoinkomst så kan frilansande vara ett ypperligt val. Att frilansa innebär att du själv väljer vilka projekt du ska jobba på, vilket ger dig mer kontroll och frihet i jobbet. Det kan däremot också kännas lite osäkert eftersom du förlitar dig på att kontinuerligt få tillräckligt med kontrakt.

Hitta ditt jobb

För att komma på vad du ska arbeta med så kan du börja med att titta på sidor som Upwork eller Freelancer, vilket är frilansarplattformar. Här kan du titta på vilka typer av jobb som finns tillgängliga, allt från att skriva texter, översätta och dubba filmer till att programmera, designa och mycket mer. Frilansande blir allt mer populärt och det innebär att fler projekt finns än för bara något år sedan.

Det är också här du kommer att hitta ditt första projekt. Att skapa en profil kan ta någon timme om du gör det utförligt, eftersom profilen fungerar som ett CV. När det väl är gjort kan du börja ansöka om olika projekt på sidan som intresserar dig. Tänk på att vara utförlig när du ansöker om ett projekt, skriv gärna ett unikt brev till varje ansökan så att du framstår som mer professionell.

Kräver en del självdisciplin

Att arbeta som frilans kräver en hel del disciplin, du är trots allt din egen chef. Det är inte ovanligt att personer kan bli lite smålata och distraherade när de ska börja arbeta frilans. Det är därför viktigt att du gör vad du kan för att förebygga att det här blir ett problem. Det finns en mängd olika verktyg tillgängliga på nätet som du kan använda för att motverka att du blir distraherad.

En sak du kan göra är att ordna ett schema. Det är inte svårt och med ett schema kan du enkelt hålla dig till tiderna då du bör jobba. Smartast är att du kör ett helt vanligt schema där du börjar arbeta vid en viss tid på morgonen, exempelvis 8 eller 9.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *